Artikelen

Start / Artikelen / Zweedse blokhutten als verhuurobjecten

Zweedse blokhutten als verhuurobjecten

Er zijn veel redenen om een Zweedse blokhut aan te schaffen. De meest gebruikelijk is misschien wel dat men extra ruimte nodig heeft, maar hoe deze behoefte eruitziet verschilt.

Sommige mensen hebben een extra werkruimte nodig of een bibliotheek, een knus plekje om zich in terug te trekken. Andere mensen hebben een gastenhuisje nodig waar kennissen en vrienden kunnen overnachten als ze op bezoek komen. Of een woning voor hun zoon of dochter die iets te oud aan het worden is om bij de ouders in huis te wonen, maar nog geen andere plek heeft gevonden.

En anderen hebben weer behoefte aan een Zweedse blokhut, misschien wel in verschillende periodes. Dit huis zal er jarenlang komen te staan, dus misschien heeft u het op een bepaald moment wel helemaal niet nodig. Dan kunt u het verhuren en op die manier elke maand een passieve vorm van inkomsten krijgen. Bovendien geeft het de eigenaar ook enige inflatiebescherming - hoe hoger de prijzen in de algehele samenleving, hoe hoger de huur die u mag rekenen.

Een Zweedse blokhut op uw perceel verhoogt de waarde van het hele woonhuis. Als het bovendien een continue inkomst oplevert, kan het echt een goede deal zijn. Dit in een tijd waarin velen op zoek zijn naar alternatieve investeringen in plaats van hun zuur verdiende geld op de beurs te spenderen en te hopen dat het een goede winst op zal leveren. Investeren in vastgoed is in het verleden één van de alternatieven gebleken die, ondanks een laag risico, de beste economische ontwikkeling heeft opgeleverd.

Er zijn echter enkele dingen waar u aan moet denken voordat u uw Zweedse blokhut gaat verhuren. Hier volgt een lijst.

Zoek uit aan wie u het gaat verhuren
Het is natuurlijk het beste als u een huurder kunt vinden die u kent of waarmee u gemeenschappelijke vrienden heeft. Ongeacht hoe veilig en goed het voelt - zorg voor referenties.

Neem ook een kijkje op internet en social media. Mensen plaatsen verbazingwekkend genoeg veel persoonlijke informatie over zichzelf op Facebook, Instagram, Twitter en Youtube. Vorm een beeld van uw potentiële huurder en stel uzelf de vraag of dit een persoon is waar u zaken mee wilt doen, en bovendien als dichtstbijzijnde buur wilt hebben.

Stel een contract op
Een contract opstellen heeft niets te maken met het wantrouwen van anderen, maar dat het soms moeilijk kan zijn om te onthouden wat u heeft afgesproken. Mondelinge formuleringen kunnen bovendien ook anders worden waargenomen, afhankelijk van de toon van de stem, enz. Noteren wat is afgesproken en dit ondertekenen met naam en datum biedt zekerheid voor alle betrokkenen.

Het contract moet informatie bevatten over de huurprijs, de opzegtermijn, de rechten en plichten van de huurder en verhuurder, wat er gebeurt als er iets kapot gaat, etc. Maak ook een lijst van de apparatuur die wordt meegeleverd, ook als u volledig ongemeubileerd verhuurt. Online zijn er voorbeelden te vinden en het is echt geen probleem voor personen zonder juridische opleiding om deze documenten in te vullen.

Vraag altijd om een voorschot
De huur wordt meestal maandelijks betaald. Ongeacht welke interval u heeft afgesproken, zorg dat er altijd vooruit betaald wordt. Als u begint met uitstellen, komt u al snel in een situatie terecht waarin u moeite moet doen om de huur op tijd te ontvangen, en als de huurder de woning verlaat zonder eerst te betalen, is de kans klein dat u ooit nog uw geld krijgt.

Naast de huurprijs kunt u er ook voor kiezen om een borgsom af te spreken voor onvoorziene gebeurtenissen, bijvoorbeeld om uzelf te beschermen tegen kosten van nalatigheid of schade veroorzaakt door de huurder.

Vergeet de belasting niet
De huurinkomsten moeten worden doorgegeven aan de belastingdienst. Kijk voor meer informatie op www.belastingdienst.nl.