Tips, Advies en Montagegids

Hieronder vindt u enkele handige tips voor de montage en het onderhoud van uw huisje van Polhus. Lees de tekst zeker eens door, want deze kan informatie bevatten over dingen waar u in eerste instantie misschien nog niet aan dacht. U kunt ook de handleiding downloaden. "Hoe werkt het?die we hebben samengesteld om het werk makkelijk voor u te maken.

Waaraan moet ik denken?

- Het is belangrijk om bij uw gemeente na te gaan of u een bouwvergunning nodig heeft om te mogen bouwen, want dit kan in elke gemeente anders zijn. 

- Welke bodemgesteldheid is nodig om te kunnen plannen welke fundering het meest geschikt is voor uw huisje. 

- Of u extra ramen of deuren nodig heeft.

- Hoeveel isolatie u moet leggen in de vloer, wanden en het dak hangt af van het beoogde gebruik van het huisje. 

- Hoe het huisje moet worden verwarmd. Wordt het gebruikt voor tijdelijke overnachtingen, als berging, of zal het op den duur een permanente woning worden?  

- Moeten er een aansluitingen komen voor water, elektriciteit en riolering?

- Welke dakbedekking u wilt toepassen.

Neem gerust contact met ons op, dan sturen we een constructieberekening en geven we advies en tips over al deze vragen.


De volgende gereedschappen heeft u nodig bij het monteren van uw huisje

- Handleiding met materiaalspecificatie

- Eén hamer per persoon

- Schroevendraaier of accuschroefboormachine.

- Stanleymes(sen) 

- Duimstok of meetlint

- Waterpas (en timmermansoog)

- Eventueel een lange spanband

- Een zaag en een verstekbak voor de afwerkingslijsten

Wat advies vóór de montage

- Bestudeer de handleiding goed voordat u aan de slag gaat, en bewaar hem in de plastic zak als het regent. Het klinkt misschien gek voor een handig persoon, maar door de handleiding te bestuderen, kennis te maken met de verschillende stappen en handleiding ook daadwerkelijk bij de hand te hebben tijdens de montage, verkleint u het risico op eventuele menselijke fouten.

- Het is belangrijk dat de fundering goed gemaakt is, en dat deze ook volledig waterpas is. Als een van de funderingsblokken hoger of lager is dan de andere, resulteert dit in openingen tussen de houtblokken en werken deuren en ramen niet goed. 


golvbjälkslag

Als de basis is gelegd, begint u met het inventariseren van uw pakket, en controleert u of alle onderdelen aanwezig zijn in overeenstemming met de bijgevoegde materiaalspecificatie.
Nu sorteert u alle onderdelen in stapels rond de bouwplaats, zodat alle onderdelen bij de hand zijn wanneer nodig.
Als u van plan bent de vloer te isoleren, bevestig de steunplanken die subvloeren moeten dragen dan nog niet onder de vloerbalken voordat u de fundering vast heeft gespijkerd.

Houd rekening met de vloerconstructie en zorg dat de diagonalen in het huis exact even lang zijn. Verfijn en pas de fundering aan met dunne, houten wiggen of masoniet blokken. zodat deze helemaal loodrecht is.

golvbjälkslag

Nu begint het leuke gedeelte
Leg de eerste laag balken, die bestaat uit halve en hele balkprofielen. Controleer de diagonalen en spijker de eerste laag vast in de hoeken van de fundering met lange spijkers. Het is het beste als u voorboort en gebruik maakt van schroeven om de eerste laag vast te maken.
In dit stadium kunt u de vloer op zijn plaats leggen zodat u iets heeft om op te staan wanneer u de wanden vast gaat timmeren. Het kan verstandig zijn om de vloer te bedekken met beschermend karton zodat deze niet vies wordt. De vloerplanken zijn onbewerkte messing-en-groefplanken en zijn bedoeld als ondervloer voor tapijt of laminaat. Maar het kan zijn dat u ondanks eventuele knoesten en kleine barstjes toch tevreden bent met het geschaafde oppervlak als vloer.

Nu is het een kwestie van laag na laag stapelen. Hamer de hoeken telkens goed vast zodat de stammen dicht op elkaar aansluiten. Let hierbij op dat u nooit rechtstreeks op de onbewerkte planken slaat, maar een klein plankje gebruikt om op te slaan. Houd de plank op de zijkant van de balk en timmer de hoek vast.

spont
Sla nooit rechtstreeks op de onbewerkte planken,
maar gebruik een klein plankje hiervoor.

Zorg ervoor dat u bijhoudt in welk stadium de deur en het raam moeten worden geplaatst. Als u te hoog bouwt, is het moeilijk om ze in de opening te laten glijden. Duw de zijwanden regelmatig naar binnen zodat ze niet naar buiten leunen bij ramen en deuropeningen.
Als u boven de deur en raam laag komt, kan het wat extra kracht vergen om de wanden bij elkaar te krijgen, zodat de bovenste balk in de vorige hoek kan worden gehaakt. Ondersteun de wanden vanaf elke kant of maak ze aan elkaar vast met een lange spanband (als u die bij de hand heeft). Houd er rekening mee dat er een opening moet zijn boven het raam en de deur. Het is dus geen fout, maar dient als extra krimpruimte als het huisje uiteindelijk inkrimpt door het drogen van het hout. Vul de ruimte op met een beetje isolatiewol en dek de spleet af met de meegeleverde afdekstrip. Leg de dakspanten een voor een erop en spijker ze vast met lange spijkers.

Fönster på plats

Spijker de onbewerkte planken op het dak en zorg ervoor dat u de planken samenvoegt met de planken over de gehele lengte, zodat er geen ruimte ontstaat met als gevolg dat de laatste plank niet past.
De laatste plank op elke dakhelft zal waarschijnlijk in de lengte moeten worden afgezaagd om deze op de lengte van de dakspanten te laten passen. Markeer de plank aan de uiteinden van de dakspanten en trek een lijn tussen de markeringen. Stel de deur- en raamkozijnen af door de onderkant van het kozijn in te voegen en aan de onderliggende balk te bevestigen. Voeg de zijkanten van het kozijn in en maak de bovenkant vast met een schroef zodat u het kozijn later kunt aanpassen. Houd er rekening mee dat de bovenste stelschroef regelmatig moet worden verwijderd zodat het huis zich kan inklinken. Houd rekening mee dat ramen en deuren altijd moeten kunnen worden afgesteld zodat ze moeiteloos openen en sluiten.
Gebruik geen schaafmachine, niet tijdens de bouwfase en niet later als de deur of het raam klemt.

 Råspont på taket

Het huisje settelt zich
Houtstapelbouw huisjes krimpen een paar centimeter als ze een tijdje hebben gestaan. Dit kan deels te wijten zijn aan het drogen van het hout, en deels aan het feit dat het misschien niet helemaal aansluitend verbonden is geweest tijdens het opbouwen. Als het moeilijk was om de stammen aan elkaar te krijgen omdat het tijdens het opbouwen regende, is het goed om te weten dat de muurbalken zichzelf afdichten nadat het huis ongeveer een maand heeft gestaan.
Wij houden rekening met dit "settelen" tijdens het vervaardigen van de huisjes, en laten tussenruimtes weg of we maken een uitsparing tussen deur-/raamkozijnen en de bovenliggende plank/balk.
Om deze tussenruimte af te dekken, wordt een meegeleverde strip over de opening geplaatst. De L-strip wordt aan het kozijn gespijkerd, niet aan de wand. Zorg voor isolatie door wat steen- of glaswol in de opening te doen.

 knutar

Dakbedekking
Wanneer u de onbewerkte planken op het dak heeft bevestigd, dient u het dak direct af te dekken met een waterdichte laag. Als het afgewerkte dak nat wordt, bestaat het risico dat de dakplaten omhoog komen te staan en de spijkers eruit worden getrokken als de platen door het vocht opzwellen.
Begin met bitumen onderlaag en bedek het dak daarna met dakleer, shingles of dakpanplaten.
Denk aan de ventilatie van het dak als u isolatie toevoegt. Vocht dat van binnenuit het huisje komt, kan vochtschade veroorzaken in het houten dakpaneel als u er niet voor zorgt dat het vocht kan worden afgevoerd. De ventilatie maakt u door een geventileerde luchtspleet in te bouwen tussen de thermische isolatie en het houten paneel. Een dergelijke luchtspleet dient zowel aan de nok als aan de dakrand te worden voorzien van ventilatieopeningen.

 

Voel u vrij om dakgoten en regenpijpen te monteren om te voorkomen dat het regenwater langs de muren loopt. Dakgoten voorkomen ook dat het water van het dak ervoor zorgt dat aarde en zand opspat en het onderste deel van het huis verkleurt.
Houd het dak vrij van grote hoeveelheden sneeuw.

Als u een grasdak op uw huisje wilt plaatsen, vindt u hier rechts een schets. Neem contact op met een professional voor professionele ondersteuning. Een van de beste is hier te vinden: https://groendakcoach.nl/zelf-uw-groendak-aanleggen/

Oppervlaktebehandeling van het huisje

Meteen nadat het huis staat, moet u het behandelen met een soort impregnatie, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Wees nauwkeurig met de behandeling van het hout aan de uiteindes. Veel van de problemen waarmee houten huizen te kampen hebben, zijn te wijten aan vocht. Omdat het vocht veel gemakkelijker binnenkomt met de vezelrichting mee dan dwars over de vezelrichting, is het belangrijk om het uiteinde te "verzegelen" met een primerbehandeling (grondolie of grondverf).
Kies voor systeemlak - dit biedt meestal de beste bescherming tegen de laagste onderhoudskosten. Systeemschilderen omvat behandeling met grondolie, schilderen met grondverf en tweemaal aflakken met een topcoat.
Kies beproefde producten van een gerenommeerde fabrikant.
De vloerbalken moeten vóór installatie worden behandeld met een houtbeschermer. Raadpleeg hiervoor een verfspecialist.
Voor de beste resultaten raden we u aan ook een verfhandel te raadplegen.

Ventilatie:
Ventielen/roosters (niet meegeleverd) dienen zo te worden gemonteerd dat er geen vocht- en schimmelproblemen optreden in huisjes en tuinhuisjes. Installeer een klep/rooster in elke gevel. Belangrijk: geldt voor alle Polhus huisjes, sauna's, tuinschuren en speelhuisjes.

Gebruik steigers en goed gereedschap. Zorg ervoor dat u niet het risico loopt te vallen en uzelf of anderen te verwonden.
Kies niet voor een te lichte kleur. Op een donkere kleur zijn verkleuringen niet zo goed te zien en wordt het paneel warmer, wat het moeilijker maakt voor de schimmel omdat de muur sneller droogt.
Kies zoveel mogelijk milieuvriendelijke producten om de impact op het milieu te verminderen.

Plant de vegetatie niet te dicht bij de gevel, dit veroorzaakt een ongunstig microklimaat.

Vergeet de gevel niet, en check deze minstens een paar keer per jaar voordat kleine problemen groot zijn geworden. Mocht het voorkomen dat het huisje door schimmel aangetast is geweest, dan kan de verkleuring worden weggewassen met chloorwasmiddel, of speciale middelen die u bij verfhandelaren kunt vinden. Zorg ervoor dat u het huis ventileert. Houten huizen die in de winter onverwarmd zijn, kunnen binnenshuis schimmelplagen krijgen als er geen goede luchtcirculatie is. Installeer ventielen bij de vloer en in de nok.
Binnen kunt u de muren schilderen met wateroplosbare paneellak. De lak voorkomt dat de wanden vuil en sporen aantrekken. Hout is een goede voedingsbodem voor schimmels en koude en vochtige huizen zijn één van hun favoriete plekken.

Extra isolatie.
De isolatie van de wanden bestaat uit de volgende lagen:
Op het wandhout wordt een laag gevelfolie bevestigd.
Dan volgen balken en isolatie.

Als het huisje het hele jaar door warm zal zijn, volgt er nu dampdoorlatende folie en tot slot komt de binnenmuur, die kan bestaan uit houtenpanelen of bijvoorbeeld gipsplaat. Als het huisje slechts af en toe wordt gebruikt en langere tijd onverwarmd staat, is er geen dampdoorlatende folie nodig.
Denk er bij het extra isoleren van uw huisje aan dat het huisje zich nog moet settelen en sluit de wanden niet af met statische balken. Er wordt gebruik gemaakt van zogeheten schuifbeslag. Polhus levert Schuifbeslag (zie afbeelding rechts) wat de installatie zeer eenvoudig maakt. Het schuifbeslag wordt geleverd met een passende torxbit voor uw accuschroevendraaier.

Bevestig het beslag met 4 schroeven in een van de wandbalken en met één schroef aan de bovenkant van de balk. U heeft één schuifbeslag per meter balk nodig.

U kunt het schuifbeslag ook zelf maken.
Maak met de cirkelzaag één of meer groeven over de lengte van de balk (afbeelding 1)

Het spoor moet door de hele balk lopen. Zaag op zo'n manier dat het spoor minimaal 10 cm lang is, ook aan de onderkant. (afbeelding 2)
Bevestig de plank aan de wand door de spijker aan de bovenzijde van het horizontale spoor vast te spijkeren (afbeelding 3)
Denk er ook aan om een paar cm afstand te laten tussen de balk en het plafond (afbeelding 4). De plank kan direct op de onderste balk worden gespijkerd. Als er geen rekening wordt gehouden met de "setellen", zullen de wanden gaan hangen aan de binnenwandplanken, waardoor er scheuren ontstaan tussen de wandplanken en deze kunnen verdraaien. Het achteraf corrigeren van de fout kan erg veel tijd kosten.

Hoe u het dak van binnenuit isoleert, ziet u op de afbeelding rechts. U kunt isolatie ook van buitenaf leggen. Het principe met de verschillende lagen is hetzelfde.

Windbescherming
Op blootgestelde plaatsen waar het risico bestaat dat het horizontaal regent, is het aanbevolen om van binnenuit extra isolatie aan te brengen. In dit geval voorkomt de gevelfolie dat de wind water de kamer in kan duwen. Staat uw huisje op een plek die erg is blootgesteld aan harde wind, bijvoorbeeld op een onbeschermd weiland of aan de open duinen, dan moet u de bovenste wandplaten vastzetten met verticale balken om te voorkomen dat het dak eraf waait. Schroef een balk vast in elke hoek achter de houtstapelbouwconstructie, van de bovenste wandplaat naar de onderste. Gebruik een messing schroef zodat u met regelmatige tussenpozen (één keer per jaar) de onderste bevestiging van de balk kunt openen en af kunt stellen aan de hand van het krimppercentage. Planken en schroeven hiervoor  zijn niet bij onze leveringen inbegrepen, aangezien deze voorzorgsmaatregel alleen moet worden genomen als u weet dat het huis kan worden blootgesteld aan harde wind.

WIJ WENSEN U VEEL SUCCES MET HET OPBOUWEN VAN UW HUISJE EN HOPEN DAT U VEEL PLEZIER EN MOOIE MOMENTEN ZAL BELEVEN, VEEL GELUK!





Stella

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Glidregelsjärn

Montage van schuifbeslag
5 schroeven/beugel, 1beugel/m wand

Sågen
Afbeelding 1. Zaag het spoor in de lengterichting
door de plank

regeln
Afbeelding 2. Zo ziet het eruit.

spika fast
Afbeelding 3. Spijker de balk vast in het spoor

regel på plats
Afbeelding 4. Laat extra zinkruimte over tot het dak