Artikelen

Start / Artikelen / Een tuinhuisje is altijd handig

Een tuinhuisje is altijd handig

"Had ik maar één extra kamer!" Dat hebben we allemaal wel eens gedacht. Sommigen van ons denken het de hele tijd. Hoe groot onze huizen ook zijn, ze lijken altijd een kamer te weinig te hebben. Een tuinhuisje is de oplossing. Als u het als bouwpakket koopt, heeft u die extra ruimte in een mum van tijd, en ook al is het tuinhuisje maar 10-15 vierkante meter, er zijn veel verschillende varianten. De meeste hebben een open indeling, slechts één grote kamer, maar ze zijn er ook met twee kamers. Sommige hebben grote ramen, terwijl andere bijna geen ramen hebben. 

Wat u kiest hangt helemaal af van uw behoefte. Voor een werkplaats of naaiatelier is er eigenlijk altijd behoefte aan licht. Wilt u het tuinhuisje echter als gastenverblijf gebruiken, dan wilt u natuurlijk geen etalagegevoel, maar hier is natuurlijk ook iets aan te doen met behulp van grote gordijnen. Misschien moet het tuinhuisje meerdere functies vervullen - soms een gastenverblijf, en de overige tijd een werkkamer of opslag voor tuingereedschap, tuinmeubels, auto-onderdelen of visuitrusting. Misschien weet u van tevoren niet eens waarvoor u het tuinhuisje gaat gebruiken, en alleen dat er constant een gebrek aan ruimte is. 

Kies dan een veelzijdig model dat een beetje voor alles geschikt is. Houd er rekening mee dat een tuinhuisje met de juiste zorg honderd jaar meegaat. Het is helemaal niet zeker dat de behoeften die u nu heeft zullen blijven, maar u kunt er vrij zeker van zijn dat u er al die jaren iets aan zult hebben. 

Misschien heeft elk van uw gezinsleden wel een ander idee over waar het tuinhuisje voor gebruikt moet worden. Soms vallen de behoeften samen (papa wil een timmerwerkplaats en de rest van het gezin wil niet meer elke avond het eeuwige geklop en geboor horen), maar soms zijn de meningen verdeeld, dus praat erover voordat u een tuinhuisje koopt. 

Voordat u een model kiest, moet u ook nadenken over hoe het zal passen bij het woonhuis en eventuele andere huizen in de buurt. Als u bijvoorbeeld in een supermodern huis met een aluminium gevel en grote panoramische ramen woont, kiest u voor een stijl die daarbij past. 

Of misschien kiest u juist voor het tegenovergestelde om een mooi contrast te creëren. Denk er maar eens over na, want zelfs als u een tuinhuisje koopt omdat u de ruimte nodig hebt, is het goed als het ook een mooie toevoeging is aan uw tuin. Als u eenmaal een besluit heeft genomen en het tuinhuisje staat, zult u denken: "Waarom hebben we dit niet eerder gedaan?"