Andreas Lindberg / 2 mijn lezing / U-waarde
U-waarde is zo'n begrip waar slimmeriken over praten, maar wat betekent het en welke rol speelt het? Dat gaan we nu uitzoeken.
U-waarde is de maat die wordt gebruikt om de warmte-isolerende eigenschappen van een materiaal aan te duiden. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het isolerend vermogen, want de U-waarde meet namelijk hoeveel energie u verliest. Iedereen die niet bang is om als een betweter over te komen, kan het in plaats van de U-waarde ook warmtedoorgangscoëfficiënt noemen.
Hoe wordt de U-waarde berekend?
In principe kunt u de U-waarde van alle soorten materialen berekenen, maar de term wordt het meest gebruikt in verband met ramen en deuren. Voor wie wil is het mogelijk om uit te rekenen hoeveel energieverlies u krijgt bij een hoge U-waarde in vergelijking met een lage. Het enige dat u hoeft te weten om de vergelijking te maken, is hoe groot uw ramen zijn en hoeveel het verschil is tussen de buiten- en binnentemperatuur. Vervolgens vermenigvuldigt u de oppervlakte in vierkante meter en het temperatuurverschil met de U-waarde. Als u geen rekenmachine wilt gebruiken, zijn er apps die u kunt downloaden.
Het is moeilijker om uit te rekenen hoe koud het in huis zal zijn in de jaren dat de ramen er zullen zitten en in de praktijk zijn er waarschijnlijk weinig huiseigenaren die deze berekeningen doen, maar het is goed als u het principe in ieder geval begrijpt.
Een goed raam moet de koude lucht buiten houden en de warme lucht binnen. Bij ramen met een hogere U-waarde zal er een koude tocht ontstaan als het buiten koud is. Soms is dit merkbaar in huis en dan kunt u makkelijk ontdekken wat de oorzaak is door bij een raam te gaan staan en te voelen hoe koud de tocht is bij glasoppervlak van het raam. Als u het niet aan de temperatuur merkt, dan merkt u het gegarandeerd aan de elektriciteitsrekening, want net als bij slechte isolatie in muren, vloeren en plafonds wordt het duurder om een huis te verwarmen waarvan de deuren en ramen een hoge U-waarde hebben.
Tijd om uw ramen te vervangen?
Waarom dan niet alle ramen vervangen door nieuwe met een lage U-waarde? Het zou een voordeel moeten opleveren voor zowel uw portemonnee als het milieu, toch? Het is niet zo simpel. Bij oudere woningen is het lastig om een investering in nieuwe ramen met een lagere U-waarde terug te verdienen, want als de rest van de woning niet goed geïsoleerd is, maakt het weinig verschil om over te stappen op ramen met een betere isolatie. Het is een beetje zoals het aantrekken van warme laarzen op Antarctica om maar niet dood te vriezen, terwijl u verder in een korte broek en ontbloot bovenlijf rondloopt. Ramen vervangen kost ook geld, ook als u het werk zelf zou doen.
Maar als u een nieuw huis koopt/bouwt is het echter wel vaak de moeite waard om na te denken over de U-waarde van de ramen. In een nieuwe, goed geïsoleerde woning die in de winter verwarmd gaat worden, moet u streven naar ramen en deuren met een U-waarde van 1-1,4. Vooral als het huis ook in de winter gebruikt wordt. Als het daarentegen voornamelijk in de zomer wordt gebruikt, kunt u uw energie beter ergens anders in steken.
De ramen en deuren van Polhus hebben in de grotere huizen vaak een U-waarde van 1,1, wat dus ruimschoots aan de eisen voldoet. Dit is natuurlijk vooral van belang bij huizen met grote glaspartijen omdat u bij ramen met slechte isolerende eigenschappen het risico loopt dat ze een dure energieslurper worden. Maar er zijn ook goedkopere varianten met een hogere U-waarde en dunnere wanden voor wie een zomerhuisje wil. Want u moet natuurlijk geen geld uitgeven aan iets wat u niet nodig heeft.