Jonny Bergström / 2 mijn lezing / Fundering
Er wordt vaak gezegd dat een goed begin het halve werk is. En dit klopt in de meeste gevallen, vooral als het over de bouwsector gaat. Dit komt omdat het overslaan van stappen vaak resulteert in meer werk. De allereerste praktische stap bij alle bouwwerken is natuurlijk de fundering waarop het gebouw zal rusten. Dit is iets dat alle grote bouwbedrijven goed weten, maar ook iets dat alle particulieren die graag willen bouwen zouden moeten weten.
Ongeacht of u van plan bent om een Zweedse blokhut, een tuinhuisje of een sauna in uw tuin te bouwen, u zult altijd voor de uitdaging komen te staan om een stevig grondfundament te bouwen. Een minder goede fundering is zeker niet iets waar u tevreden mee moet zijn - het is immers hetgeen wat uw gebouw de komende jaren/decennia zal ondersteunen. Er is echter geen perfect sjabloon voor hoe een goede fundering eruitziet. Funderingen kunnen er namelijk op verschillende manieren uitzien en worden gebouwd.
Wat zijn dan de opties?
Betonblokken zijn een veelgebruikt alternatief voor kleinere bouwwerken, zoals tuinschuren of speelhuisjes. Hierbij graaft u de bovengrond uit tot vorstvrije diepte, dan plaatst u een gronddoek en vult het op met macadam. Vervolgens legt u de betonblokken neer en controleert u of ze loodrecht geplaatst zijn.
Funderingsbalken zijn de meest gebruikte optie onder huizenbouwers die kleinere bouwprojecten willen uitvoeren. De balken worden tot vorstvrije diepte ingegraven en op het juiste niveau geplaatst. Daarna egaliseert u het oppervlak met behulp van grind of macadam. In onze handleidingen vindt u balkschema's voor onze huizen die u kunt volgen. Daar hebben we aangegeven hoeveel balken er nodig zijn en hoe deze geplaatst moeten worden. Het nadeel van balken is dat het veel kracht en tijd kost de grond uit te graven en de balken waterpas te krijgen.
Volledig gegoten betonplaten worden soms beschouwd als de meest ambitieuze variant van grondfunderingen voor woningbouw. Voordat het beton kan worden gegoten, wordt een draaglaag gemaakt. Daarna maakt u een mal en plaatst u uw wapening. Betonplaten zijn het meest geschikt voor grotere gebouwen of voor huizen waarin u vloerverwarming gaat plaatsen. Het storten van een betonplaat is een veel duurder alternatief dan bijvoorbeeld een grondschroef.
Grondschroeven zijn een handig alternatief voor palen. Bij deze optie krijgt u hulp van een bedrijf dat gespecialiseerd is in grondschroeven en naar u toekomt om de grondschroeven te plaatsen. De schroeven worden in de grond geschroefd en kunnen eenvoudig worden gecorrigeerd. Ook de bouwwerkzaamheden kunnen op dezelfde dag beginnen. De enige beperking van de grondschroef is wanneer de grond alleen uit gesteente of grote stenen bestaat. Als het huisje echter gedeeltelijk op een rots moet staan, is het mogelijk om grondschroeven te gebruiken.
Welke optie moet ik kiezen?
Ja, elke verankeringsvariant heeft natuurlijk zijn voordelen en beperkingen. Natuurlijk maken al deze keuzes het de bouwer ook niet gemakkelijk om de juiste beslissing te nemen, terwijl u alleen maar de hamer wilt pakken en wilt beginnen met uw droomproject.
Als u een zo klein mogelijk budget aan wilt houden en alle werkzaamheden graag zelf wilt doen, dan is een balkenfundering een goed alternatief dat voor de meeste woningen geschikt is. Voor kleinere woningen zijn betonblokken een handige keuze. Het gieten van een betonnen plaat is een iets meer omvattende taak waar de meeste woningbouwers niet voor kiezen. Als u echter vloerverwarming wilt installeren, is het wél de voor de hand liggende keuze. Velen kiezen er dan voor om de hulp in te schakelen van een lokaal bouwbedrijf dat de fundering voorbereidt.
Grondschroeven zijn een snel en flexibel alternatief voor balken. Met een grondschroef vermijdt u graafwerkzaamheden en kunt u sneller beginnen met bouwen. Grondschroeven zijn hoogwaardige grondfunderingen die bouwklaar zijn zodra de laatste schroef is geplaatst. En u vermijdt trouwens ook afgegraven gazons, vertrapte bloemperken, scheppen en zware betonzakken. Bovendien heeft u ook nog eens meer tijd voor andere dingen. We willen natuurlijk dat u slaagt met uw bouwproject en het alternatief vindt dat bij u past.
Onze tip is dat u nog even nadenkt over welk type fundering het beste bij u past. Of u nu prioriteit geeft aan tijd, geld of minder impact op het milieu en de natuur, de verschillen kunnen behoorlijk groot zijn.