Artikelen

Start / Artikelen / Zo makkelijk monteert u de fundering

Zo makkelijk monteert u de fundering

Alle huizen beginnen bij de fundering, of het nu gaat om een gereedschapsschuur van één vierkante meter of een huis met twee verdiepingen. Iets wat ook geldt voor alle gebouwen is dat als u de fundering verwaarloost, het niet mogelijk is om de situatie te redden door een extra goed huis te bouwen. De fundering is de basis.

Mocht u tijdens het bouwen problemen tegenkomen, dan raden wij u aan contact op te nemen met onze bouwexperts die u door de moeilijkheden kunnen leiden. Maar hier is een algemene beschrijving van hoe u te werk moet gaan, van het idee tot voltooide fundering.

Kies een goede plek

Begin met het zorgvuldig uitkiezen van de plek. Bij voorkeur een hoog punt met stabiele ondergrond, maar in ieder geval een stuk grond met goede afwatering. In de praktijk wilt u op de meest geschikte plek bouwen: de garage aan de weg, de veranda op het zuiden en het tuinpaviljoen op de plek met het beste uitzicht. Kies in ieder geval geen modderpoel met een ondergrondse rivier, want dan loopt u tegen onnodige uitdagingen aan.

Bereid de grond voor

Hoe beter de plek is die u kiest, hoe makkelijker het zal zijn. Het doel is een zo droog mogelijke ondergrond te kiezen om het binnendringen van vocht van onderaf te voorkomen. Graaf hiervoor de bovenste laag aarde weg en vervang deze door grind, over een iets grotere oppervlakte dan het huisje. Bloemen naast het huisje zijn erg mooi, maar niet erg praktisch.

Kies de fundering

Waarschijnlijk heeft u al lang voordat u de eerste stap zette over dit punt nagedacht, maar nu zijn we bij de implementatie aangekomen. Dit zijn de vier gebruikelijkste opties.

Betonplaat

De meest geavanceerde oplossing. Een alternatief voor een blokhut en eventueel een Zweedse blokhut. Bij de Zweedse blokhut is het eigenlijk overbodig, en bij nog kleinere gebouwen is het zeker overdreven.

Met behulp van piepschuimelementen bouwt u een soort zwembad dat u vult met beton, nadat u eerst leidingen heeft gelegd voor water, riolering, elektra en eventuele vloerverwarming. 

De bouwmarkt kan u helpen met de juiste elementen en afmetingen op basis van de bouwtekening van het huisje.

Het is gebruikelijk om een betonwagen te boeken wanneer de voorbereidingen klaar zijn, want als u de fundering wilt vullen met beton uit uw eigen betonmixer, moet u veel tijd uittrekken en bereid zijn om betonzakken te dragen tot uw rug het bijna begeeft. Een andere oplossing is om offertes van bedrijven met ervaring met betonplaten aan te vragen en een van deze bedrijven de hele plaat te laten maken, want hier kunnen de kosten oplopen als u niet alles bij de eerste poging goed krijgt.

Geprefabriceerde funderingsbalken

Een veel eenvoudiger alternatief voor de betonplaat is om genoegen te nemen met een aantal bevestigingspunten in de vorm van betonnen balken. De balken kunnen kant-en-klaar worden gekocht en in de grond worden gegraven. Meet met touw en een waterpas of laser om ze op de juiste plaats en hoogte te krijgen. Om het u gemakkelijk te maken hebben wij voor bijna al onze woningen een balkenschema ontwikkeld. Dit is een tekening die simpelweg laat zien hoe de balken moeten worden geplaatst!

Zelfgemaakte funderingsbalken

Funderingsbalken kunnen ook ter plaatse gestort worden. Bijvoorbeeld met kartonnen gietbuizen die worden ingegraven en gevuld worden met beton dat mag stollen. Het kost wat tijd om uw eigen balken te gieten, maar het kan goedkoper zijn dan het kopen van geprefabriceerde. Daarnaast zijn de kartonnen gietbuizen makkelijker te hanteren dan dikke funderingsbalken die niet direct in de dakkoffer van de bedrijfswagen gegooid kunnen worden.

>Betonblokken

Voor kleine huisjes heeft u misschien niet eens palen nodig. Vooral bij speelhuisjes en kleinere tuinschuren zijn betonblokken een goed alternatief op de grond te leggen, maar ook hier moet u meten zodat ze op de juiste plaats en hoogte terecht komen.

Met uitzondering van het betonplaatalternatief worden vervolgens steunbalken gelegd om de bevestigingspunten te verbinden, bij voorkeur drukgeïmpregneerde steunbalken met de afmeting 45x90 mm. Daarna hoeft u “alleen nog maar” het huisje bovenop de constructie te bouwen.

Veel succes!